top of page
Ara

OSI Referans Modeli ve Katmanları

  • Yazarın fotoğrafı: atilla duran
    atilla duran
  • 16 Nis 2024
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 18 Nis 2024


Merhaba arkadaşlar, bu yazımda sizlere OSI modelinden, öneminden, katmanlarından ve tarihçesinden bahsedeceğim.


OSI Modeli Nedir ?


OSI bir diğer adıyla Açık Sistemler Arası Bağlantı modeli, bilgisayar sistemlerinin ağ üzerinde kurduğu iletişimi anlatan bir çerçevedir. Bu model 7 katmandan oluşur, katmanlar veri haberleşmesinin aşamalarını temsil eder.




OSI Modeli Tarihi


OSI Modeli, ağların standart tasarlanması ve çeşitli ekipmanların birbirleri ile uyumlu çalışabilmesi amacıyla 1984 yılında oluşturulmuştur. OSI 7 katmandan oluşur ve her katman, ağ iletişiminin aşamalarını temsilen çalışır. Her katman birbirleriyle haberleşmek için protokoller kullanır, bunun sonucunda cihazlar sorunsuz olarak birlikte çalışabilirler.




OSI Modeli, ağ altyapısını tasarlamak ve yönetilmesi süreçlerine katkı sağlamak haricinde ağlar arası iletişimi kolaylaştırır ve karmaşıklığı azaltır.



OSI Modeli Önemi


OSI Modeli, ağları yedi katmanda ayırarak iletişimi kolaylaştırır ve problemlerin çözümünü hızlandırır. Farklı üreticilerin cihazlarının uyum içinde çalışmasını sağlar ayrıca standartlaşmaya teşvik eder. Bu avantajlar sayesinde karmaşık ağların tasarımı, yönetimi ve gelişimi oldukça kolaylaşır.




OSI Katmanları


Açık Sistemler Arası Bağlantı Modeli kısaca OSI Modeli, veri iletişimi çerçeveleyen 7 katmandan oluşur. Bu katmanların her birinin kendi sorumlu işlevleri ve diğer katmanlarla alt-üst etkileşimli ağ iletişimi vardır.




1.Uygulama Katmanı (Application Layer)

Uygulama katmanı en üstte bulunur ve son kullanıcı uygulamaları ile etkileşim halindedir. Web tarama, e-posta, dosya paylaşım uygulamaları için kullanılır.HTTP, FTP, SMTP, DNS gibi protokolleri içerir. Verileri uygulamaya gönderir ve kullanıcıların ağlarında yaptığı işlemleri gerçekleştirir. Ayrıca e-posta ve veritabanı uygulamaları bu katman sayesinde yapılır.


2.Sunum Katmanı (Presentation Layer)

Uygulama katmanı üzerinden gelen işlemleri sunum katmanına aktarır. Verilerin korunması için kodlanması, sıkıştırılması, şifrelenmesi ve dönüşüm işlemlerini sağlar.GIF, JPEG, TIFF, EBCDIC, ASCII dosyaları sunum katmanında çalışır.


3.Oturum Katmanı (Session Layer)

Uygulamalar arasındaki iletişimin başlamasında rol oynar, bu süreci yönetir ve sonlandırır. Kimlik doğrulama, oturum kontrolleri ve yetki işlemlerini gerçekleştirir.Verilerin senkronize edilmesi ve veri iletişimi akışında kontrol rolu vardır. NetBIOS, RPC, Named Pipes ve Sockets protokolleri bu katmanda görev alır.


4.Taşıma Katmanı (Transport Layer)

Güvenilir ve hatasız bir şekilde verilerin iletilmesini sağlar. Segmentleri bölme, birleştirme, hata ve akış kontrolü işlemlerinde görevlidir. TCP,UDP,SPX protokollerini içerir. Taşıma katmanı sayesinde ağın servis kalitesi de artar.


5.Ağ Katmanı (Network Layer)

IP protokolünü kullanarak, farklı ağlar arasındaki veri iletişiminin yönetiminden sorumludur. Paket yönlendirilmesi, adresleme ve yönledirme tablolarında güncelleme yapar.Ağ iletişimi sırasında mesajlar adreslenir ve fiziksel adreslere çevrilir. Ağ trafiği işlemleri gerçekleştirilir.


6.Veri Bağlantısı Katmanı (Data Link Layer)

Aynı ağın içindeki cihazların veri aktarımını yönetir. Bu katmanda Ethernet erişim yöntemleri çalışmaktadır. Bu erişim yöntemleri kendi protokollerine göre işleyerek iletim sağlarlar. Verilerin çerçevelere bölünmesi, hata ve akış kontrolü sağlar. MAC ve LLC adreslemeyi kullanır.


7.Fiziksel Katman (Physical Layer)

Bu katman fiziksel bağlantı ve veri aktarımında rol alır. Bu katmanda sıfır ve birlerin elektrik,ışık veya radyo sinyallerine nasıl çevrildiğini ve aktarıldığını gösterir. Kablolar, arayüzler ve veri aktarım hızı gibi unsurlar içerir. Sinyalin zayıflamasını önlemek, veri hatalarını düzeltmek ve veri bütünlüğü görevleri bulunur.


Kaynakça

 
 
bottom of page