EDR (Endpoint Detection Response) Nedir ve Nasıl Çalışır ?
- atilla duran
- 11 Haz 2024
- 3 dakikada okunur
Merhabalar, günümüzde siber saldırıların artması ve gelişmesi nedeniyle klasik antivirüs programları yeterli koruma sağlamıyor. EDR güvenlik çözümü ise tam olarak bu noktada siber güvenliğinizi iyileştirir. Blog yazımda sizlere EDR (Endpoint Detection Response)’den yani Uç Nokta Tehdit Algılama ve Yanıt cihazlarının neler olduğu ve nasıl çalıştığı hakkında bilgiler paylaşacağım.
EDR (Endpoint Detection Response) Nedir ?
EDR, sistemlerin son kullanıcı cihazlarında karşılaşılan güvenlik olaylarının kayıt altında olması, tespit edilmesi ve veri ihlallerinin önüne geçebilmek için tepkiler oluşturan bir güvenlik aracıdır. Bilgi güvenliğinin sağlanabilmesi için gelişmiş tehditleri tespit eder, olayları kaydeder ve müdahale süreçlerinde kullanılır.
Gartner Anton Chuvakin’in tarafından ortaya çıkan EDR, uç sistem düzeyinde davranışları kaydeden, depolayan, şüpheli sistemlerin analizini yapan, bağlamsal bilgi sağlayan, kötü amaçlı yazılımları engelleyen ve zarar gören sistemleri geri yükleme aşamalarında bir çözüm olması için oluşturulmuştur. Bu çözüm ile şüpheli etkinliklerin sunucu ve uç noktalarda araştırma yapması, sorun tespiti ve azaltılması sürecine odaklanan bir araç kategorisi oluşmuştur.
Uç Nokta Tehdit Algılama ve Yanıt çözümleri, uç noktalara kurulan ajanlar ile olayları tespit edip kaydeder ve analiz ederek güçlü bir koruma sağlar. Ajanlar sayesinde uç noktalarda etkinlikler izlenir, kullanıcılara yapılan saldırı tespiti hızlanır, kötücül yazılımlar engellenir ve önleme sistemleri aktif edilir. EDR, siber saldırıların hasarlarını azaltır, yayılmasını önler ve kullanıcıların bilgi güvenliğini ve altyapısını korumada rol oynar.
EDR, uç noktalarda siber güvenliği iyileştirir ve operasyon verimliliğini arttırır. Siber saldırılara karşı koruma sağlar, veri ihlali ve mali kayıpları önlemede büyük rol alır. Şirketlerin SOC ekipleri ve siber güvenlik uzmanları tarafından kullanılan oldukça etkili bir siber tehdit avlama aracıdır.
EDR (Endpoint Detection Response) Nasıl Çalışır ?
EDR, siber saldırılara karşı koruma sağlayan siber güvenlik çözümüdür. Gerçek zamanlı izlemeler yapar ve veri toplayarak uç noktalarda bulunan tehditleri çözümler. Siber saldırılarla ilgili işletmelerin gelen tehditleri anlaması ve bilgi güvenliği varlıklarını korumasına yardımcı olur.
Uç Nokta Tespit ve Yanıt çözümleri, günümüz tehditlerine karşı koruma sağlayarak, kötü amaçlı yazılım ve komut dosyaları, kimlik bilgisi ele geçirme vb. saldırı araçlarını tespit eder.
Uç noktalarda tüm etkileşimleri detaylı olarak izler, olay verilerini tespit eder, öncelikli uyarıları belirler, şüpheli etkinlikleri doğrular ve tehdit avcılığı yaparak gelişmiş çözümler barındırır.
EDR, son kullanıcılar ve sunucular da dahil olacak şekilde tüm uç noktalarda kullanılabilir.
Gerçek zamanlı görünürlük ve proaktif tehditlerin tespiti, güvenlik ekiplerinden doğru müdahaleler ile siber güvenliği önemli ölçüde etkiler.
Uç Nokta Tespit ve Yanıt güvenlik yazılımını üç temel görevden oluşur. Bunlar Veri toplama, veri kaydı ve algılama görevleridir.
Veri Toplama : Sistemde gerçekleşen kullanıcı girişleri, iletişim ve işlemler uç nokta cihazlarından bilgi toplanır ve anonim hale getirilir. Toplanan bu veriler, genellikle EDR tarafından sağlanan bulut tabanlı merkezi bir noktaya gönderilir.
Veri Kaydı : Gerçek zamanlı oluşan güvenlik olayları kayıt edilir.
Algılama : EDR ağ üzerindeki davranışları ve anormallik durumlarını analiz eder. Durumların hangi aralıklarda faaliyet gösterdiğini, normal olup olmamasını belirler.
EDR’nin bu üç temel görevi gerçek zamanlı görünürlük ve yanıt sağlamak için sürekli olarak gerçekleşir. Tehditlerin tespit edilmesi ile birlikte, güvenlik çözümü algılar ve otomatik yanıtlar, sonrasında güvenlik ekiplerini uyarır.
EDR güvenlik çözümünü kullanmanın birçok çeşitli faydası ve özelliği bulunmaktadır;
Hızlı Olay Müdahalesi; Tehditlerin hızlı ve etkili bir şekilde izole edilmesi aynı zamanda olaylara aktif yanıt verilmesi siber saldırıların etkisini oldukça azaltır.
Etkisi azalan saldırılarda, ilk müdahale daha hızlı olur ve tehditin daha çok zarar vermesi önlenir.
Müdahale süreçleri tehditin algılanması ile başlar, otomatik karantina, olay araştırması, temizleme süreci, raporlama ve iyileştirme süreçleri ile tamamlanır.
Bu müdahale sayesinde hasar azalır, iş akışınız etkilenmez, proaktif bir siber güvenlik gücünüz olur.
Uçtan Uca Görünürlük; EDR çözümleri, ağdaki tüm cihazları detaylı bir şekilde izleyerek bu özellik sağlanır. Şüpheli hareketlerin tespit edilebilir, tehditleri hızlıca durdurabilir ve saldırıları analiz edebilirsiniz. Ağ trafiğini, uç noktaları ve günlük işlemleri izler, toplar ve görselleştirir.
İçgörü ve İstihbarat; Güvenlik ekipleri saldırının kaynağını ve niyetini anlaşılabilir hale getirir, hızlı ve etkili müdahale edebilir. Sağlanan bu özellik sayesinde siber ekibiniz proaktif ve bilinçli kararlar alır, ağınız ve verileriniz daha iyi korunur.
EDR ve Antivirüs; Antivirüsler bilinen tehditleri tespit eder ve engellemeye çalışır. İmza tabanlı tespit yöntemi ile bunu gerçekleştirirler. EDR ise bilinen ve bilinmeyen tüm tehditlerin tespitini yapabilir aynı zamanda gerçek zamanlı yanıt verebilir.
Sıfırıncı Gün Tehditleri; Geleneksel antivirüs programları, sıfırıncı gün tehditlerini tespit etmekte genellikle yetersizdir. EDR ise davranışsal analiz ve yapay zeka kullanarak bilinmeyen tehditlerin de tespitini yapabilir ve koruma sağlayabilir.
Adli Bilişim ile Saldırılara Müdahale; EDR çözümleri saldırıların ardından adli bilişim sağlayarak olayların çözümü ve gelecekte olabilecek saldırılara karşı daha güvende olmasına yardımcı olur. Daha hızlı iyileşme, geliştirilmiş güvenlik ve yasal uyumluluk özellikleri ile fayda sağlar.
Sonuç olarak, EDR güvenlik çözümleri günümüzdeki siber saldırılara karşı uç noktalarınızı korumada oldukça büyük bir rol oynar. Bazı EDR özellikleri taşıyan gelişmiş antivirüs programları olsa da antivirüs programlarının ötesine geçmek size daha gelişmiş ve kapsamlı özellikler sunar. Bu özellikler blog yazımda da bahsettiğim gibi gelişmiş tehdit algılama, detaylı olay incelenmesi ve otomatik yanıt şeklindedir. Bu özellikler ve birçok fayda seçenekleri siber güvenlik stratejinize entegre ederek dijital varlıklarınızı daha iyi koruyabilirsiniz.
KAYNAKÇA
https://www.crowdstrike.com/cybersecurity-101/endpoint-security/endpoint-detection-and-response-edr/
https://www.kaspersky.com.tr/enterprise-security/endpoint-detection-response-edr
https://www.opdotech.com.tr/blog/endpoint-detection-response-edr-nedir-nasil-calisir/
https://www.beyaz.net/tr/guvenlik/makaleler/edr_cozumu_nedir.html