top of page
Ara

DNS (Domain Name System) Nedir ve Nasıl Çalışır?

  • Yazarın fotoğrafı: atilla duran
    atilla duran
  • 19 Nis 2024
  • 2 dakikada okunur

İnternet, milyonlarca web sitesi, sunucu ve diğer cihazdan oluşan bir ağdır. Her bir cihazın, diğer cihazlar tarafından bulunabilmesi için benzersiz bir numarası olan bir IP adresi vardır. Bu IP adresleri, sayılar ve noktalar ile gösterilen karmaşık dizilerdir (örneğin, 192.168.1.100).

Ancak insanlar, web sitelerini IP adresleri ile değil, alan adları ile hatırlamak ister. Alan adları, www.example.com gibi kolayca hatırlanabilen ve telaffuz edilebilen kelimeler ve ifadelerdir.




DNS (Domain Name System), alan adlarını IP adreslerine dönüştüren bir sistemdir. Bir web sitesine erişmek istediğinizde, tarayıcınız önce o sitenin alan adını DNS'e sorar. DNS, alan adını doğru IP adresine dönüştürür ve tarayıcınız o adrese bağlanır. Bu sayede, karmaşık IP adreslerini ezberlemek yerine kolayca hatırlanabilen alan adlarını kullanarak web sitelerine erişebilirsiniz.


DNS Nasıl Çalışır?

DNS, hiyerarşik bir sistem olarak düzenlenmiştir. En üstte kök sunucular bulunur. Kök sunucular, tüm üst düzey alan adlarının (TLD) konumlarını bilirler (.com, .net, .org gibi). Üst düzey alan adlarından sonra ikincil sunucular gelir. İkincil sunucular, alt alan adlarının (örneğin, www.example.com) konumlarını bilirler. En altta ise yerel sunucular bulunur. Yerel sunucular, en çok kullandığınız alan adlarının IP adreslerini önbelleğe alır ve bu sayede DNS sorgularını daha hızlı yanıtlayabilir.




Bir web sitesine erişmek istediğinizde tarayıcınız şu adımları izler:

  1. Yerel DNS sunucusu sorgulanır. Tarayıcınız, istediğiniz alan adının IP adresini ilk önce yerel DNS sunucusuna sorar.

  2. Yerel DNS sunucusunda yanıt bulunmazsa, ikincil DNS sunuculara sorulur. Yerel DNS sunucusunda yanıt bulunmazsa, tarayıcınız isteği ikincil DNS sunuculara gönderir. İkincil sunucular, alan adının hangi kök sunucuya bağlı olduğunu bilirler.

  3. Kök sunuculara sorulur. İkincil sunucular, alan adının IP adresini bulmak için kök sunuculara sorar.

  4. Yanıt tarayıcınıza gönderilir. Kök sunucular, ikincil sunuculara ve yerel DNS sunucusuna alan adının IP adresini gönderir. Tarayıcınız bu IP adresini kullanarak web sitesine bağlanır.



DNS'nin Faydaları:

  • Kullanımı kolaydır: Karmaşık IP adreslerini ezberlemek yerine kolayca hatırlanabilen alan adlarını kullanabilirsiniz.

  • Verimlidir: DNS, alan adlarını IP adreslerine dönüştürerek internette gezinmeyi daha hızlı hale getirir.

  • Güvenilirdir: DNS, alan adlarını ve IP adreslerini tutarlı bir şekilde eşleştirerek internette gezinmeyi daha güvenli hale getirir.



DNS Hakkında İlginç Bilgiler:

  • Dünyada milyonlarca DNS sunucusu vardır.

  • Her gün milyarlarca DNS sorgusu işlenir.

  • En popüler alan adı, Google'a ait olan [geçersiz URL kaldırıldı]'dur.

  • DNS, 1980'lerde geliştirilmiştir.



DNS, internetin temel bir bileşenidir ve web sitelerine kolayca erişmemizi sağlar. DNS olmadan, internette gezinmek çok daha zor ve zaman alıcı bir işlem olurdu.



Kaynakça ;




 
 
bottom of page